Chcete si otevřít cukrárnu? Neobejdete se bez odborné kvalifikace. Hodit se vám bude, i když se jako cukrář chcete nechat „jen“ zaměstnat.
Rekvalifikačním kurzem Výroba zákusků a dortů nebo Výroba restauračních moučníků může projít kdokoliv s ukončeným základním vzděláním. Podmínkou je dobrý zdravotní stav a zdravotní průkaz pro práci v potravinářství. Průkaz vám vydá váš ošetřující lékař.
Sami si můžete zvolit, u koho se na cukráře budete učit. Důležité však je, aby poskytovatel měl na kurz akreditaci ministerstva školství. Jen akreditovaný kurz vám zaměstnavatelé bez problémů uznají.
Kurz výroby zákusků a dortů trvá 200 hodin, výroba restauračních moučníků 100 hodin. V obou se naučíte základům cukrářského řemesla – rozumět recepturám, spočítat spotřebu surovin, zhotovit těsta a dohotovit cukrářské výrobky, správně je uchovávat a prodávat.
Cukrařina patří mezi takzvané řemeslné živnosti. Pokud chcete v tomto oboru podnikat na vlastní pěst, neobejdete se bez živnostenského oprávnění. Pro jeho získání potřebujete výuční list nebo maturitní vysvědčení z oboru. Nahradit je můžete osvědčením o rekvalifikaci a jedním rokem praxe v oboru. Živnostenské oprávnění se dá získat i bez „papíru“, musíte ale doložit minimálně šest let praxe v oboru.
Práce.cz
Volných míst přibývá. Díky nové sezóně