Hledat práci v pohostinství je nejlepší v letní turistické sezoně. Poradíme vám, co budete potřebovat k úspěšné rekvalifikaci na kuchaře, číšníka/servírku, barmana a sommeliéra.
Rekvalifikaci v pohostinství mohou získat i lidé se základním vzděláním. Kurzy obvykle pořádají střední školy a učiliště – jako celoživotní vzdělávání pro dospělé.
Rekvalifikace na kuchaře
Kdo se chce stát kuchařem, musí úspěšně projít těmito dílčími kvalifikacemi:
- Příprava pokrmů studené kuchyně (40 vyučovacích hodin)
- Příprava minutek (40 vyučovacích hodin)
- Příprava teplých pokrmů (120 vyučovacích hodin)
Rekvalifikace na číšníka, servírku
Pokud složíte rekvalifikaci s názvem Složitá obsluha hostů, můžete se začít ucházet o místo číšníka nebo servírky. Kurz trvá 100 vyučovacích hodin. Naučíte se: jak sestavovat jídelní lístek, jak skladovat, připravovat a podávat nápoje, jak uvádět hosty ke stolu a inkasovat od nich platby, jak podávat pokrmy, jak zdobit slavnostní tabule, jak obsluhovat výčep apod.
Barmanský kurz
Kurz pro barmany trvá 40 vyučovacích hodin. Naučíte se: připravovat a skladovat nápoje, míchat drinky, obsluhovat hosty, organizovat práci v baru apod.
Sommeliérský kurz
Kurz připravující na profesi sommeliérů trvá 40 vyučovacích hodin. Naučíte se: základy vinohradnictví a výroby vína, klasifikaci vín, přípravu vinného lístku, skladování vína, pořádání degustací apod.
Kuchaři, číšníci, barmani i sommeliéři potřebují platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Prace.cz