Prace.cz  > Poradna > Tipy a články > Barman, co míchal drink Madonně: Recept na úspěch v cizině? Vytrvat.

Tipy a články: Barman, co míchal drink Madonně: Recept na úspěch v cizině? Vytrvat.

Před lety odcestoval z Ostravy s jedním kufrem, dnes je Ondřej Pospíchal jedním z nejlepších českých barmanů ve světě. Devětadvacetiletý barman procestoval několik států, aby zakotvil v Anglii, kde dnes v centru Londýna míchá drinky ve známé restauraci MASH. „Míchal jsem drinky spoustě vlivných a bohatých lidí, ale nikdy to na sobě nedali znát. Moje zkušenost říká, že nejvlivnější a nejbohatší se nechlubí a nemluví o tom, co mají,“ říká Ondřej Pospíchal.

↑ Barman Ondřej Pospíchal: „Rčení zlaté české ručičky opravdu platí. Zároveň se ale neumíme prodat.“

Ondřeji, co vás úplně poprvé táhlo za hranice?

Cestování mám asi po mámě, která s pěveckým sborem projela svět. Když mi byly čtyři roky, sebral jsem se a ve Vysokých Tatrách si to špacíroval pár kilometrů mezi medvědy do sousední salaše. V devíti letech se moje máma poprvé vrátila z Japonska, hodně mi o tom vyprávěla, tam myslím nastal cestovatelský zlom.

Úspěšných Čechů včetně barmanů v zahraniční není zrovna málo. Čím to?

Málo nás není, ale pořád by mohlo být víc. V Česku je spousta šikovných lidí. A to nejen v mém oboru. Jak se říká, „zlaté české ručičky.“ Po zkušenostech z mnoha zemí světa můžu říct, že je to pravda. Bohužel obecně platí, co se říká, že se neumíme prodat. A pak taky, že ne každý má odvahu vyjet za hranice. Spousta lidí to zkusila, ale hodně se jich zase vrátilo. Buď jim krátká zkušenost stačila, nebo jim chyběla vytrvalost, což je pro úspěch v zahraničí naprosto zásadní. Takže se vrátili zpátky a otevřeli dnes známé koktejlové bary jako Bugsy ’s, Tretter’s, Hemingway Bar, Modrá Myš a další. Přinesli do Čech ochutnat celý svět. To je dobře.

Žil jste v několika zemích světa, teď už hodně let žijete a pracujete ve Velké Británii. Měl jste to díky zkušenostem v Londýně na začátku jednodušší, nebo vždycky člověk začíná z nuly?

Anglie byla už několikátá země, do které jsem přijel vlastně bez ničeho. Rozdíl oproti prvnímu výjezdu byl ten, že už jsem věděl, jak to chodí, co dělat a co zařídit jako první. Po zkušenostech z Irska jsem uměl anglicky, to řadu věcí dost zjednodušilo. Negativ bylo asi hodně, ale nepamatuju si, že bych si někdy stěžoval. Všechno jsem bral jako zkušenost. Jinak to ani nejde. Kdybych si připouštěl všechno, co je špatně a co mi na začátku vadilo nebo nešlo, byl bych už dávno doma.

Londýn je jedno z nejdravějších a také nejdražších měst světa. Nebál jste se, že by to nemuselo vyjít a že skončíte na ulici? Jak jste vlastně začínal?

Tři čtvrtiny lidí žijících v Londýně jsou migranti. Navíc ze zbytku země sem pořád přijíždí kupa Britů hledat šanci na lepší kariéru nebo výdělek. Znám lidi, kteří to tady zkusili, aby zjistili, že město pro ně není, že mají prostě jiné priority, a zase odešli. Co bych dělal, kdyby to nevyšlo. Odpovím takto: a co by nemělo vyjít? Člověka, který umí vzít za práci, si cení všude na světě. Sami se zkuste zeptat, jaké zaměstnance byste chtěli vy v roli šéfa. Když se podle toho budete chovat, nemůžete zůstat bez práce moc dlouho. Já jsem si první týden v Londýně udělal seznam nejlepších, alespoň tedy v mých očích, barů. Měl jsem spoustu volného času a město jsem vůbec neznal. Takže jsem smáznul dvě mouchy jednou ranou. Obcházel jsem bary osobně, tím pádem nejen že jsem věděl, kde přesně jsou a jak se tam dostat, ale zjistil jsem, co se tam dělá, kdo a jak. Chodil jsem po barech, bavil se s lidmi, obcházel soutěže, přednášky. Na základě toho mi byla práce nabídnuta, za což jsem vděčný a děkuji.

Měl by si barman vylepšovat svoji kvalifikaci také pitím?

Nejen že měl, řekl bych, že dokonce musí. Musíte vědět o nových produktech a ochutnat je. Tím nemyslím v žádném případě vypít láhev. Odborně se tomu říká zbožíznalství a je to nedílnou součástí znalostí barmana, stejně jako každého jiného obchodníka. Musíte vědět, co prodáváte, to je přece základ.

↑ Barman Ondřej Pospíchal „v akci”. Obsluhoval i Madonnu nebo Kate Moss.

Jak vlastně vypadá váš typický pracovní den?

Snažím se spát šest až sedm hodin denně, a to i když mám den volna. Proto večer předtím poměrně nerad někam chodím, abych si ho užil a dělal i něco víc než jenom vyspával. Nasnídám se, přečtu zprávy, prohlédnu maily a urgentní vyřeším. Potom jdu většinou cvičit. Někdy jsou dny, kdy se jdu podívat na soutěž, seminář nebo mám míting v práci, kam odcházím většinou kolem třetí. Tam se seznámím s tím, co se odehrálo během dopoledne, kdy je restaurace otevřená, zda něco nechybí, co se má dodělat, rozdělím práci a připravím poradu. Následuje samotná směna za barem a po ní ještě objednávky na další den. Domů se vracím kolem druhé třetí ráno. Snažím se vypít šálek čaje a moc si nevšímat své mysli, abych ulehl do postele a pokud možno okamžitě usnul.

Má barman nějaký rukopis? Poznal by člověk, a měl by poznat, jestli mu koktejl namíchal Ondřej Pospíchal?

U klasických receptů koktejlů jako Manhattan, Martini, Negroni a dalších by výsledek měl být všude na světě stejný. Dobrého barmana ale poznáte podle toho, že dokáže ušít drink na míru určitému okamžiku, který se nikdy neopakuje. Pravda taky je, že každý barman má rád určitý styl práce, přípravy a zdobení, takže pokud chodíte do nějakého podniku často a personál se příliš nemění, můžete poznat, že vám drink míchal stejný člověk jako minule. 

Dá se naučit být dobrým barmanem, nebo je to otázka talentu?

Dost věcí se naučit dá: technika míchání, receptury, co obnáší denní provoz. Hosté si objednávají drinky ale také kvůli osobnosti barmana. A na té se hodně odráží, kolik jste ochotní práci obětovat, a jak jste vytrvalí učit se. Práce barmana je spíš koníček, který nezná dny, noci nebo dovolené. Jednou někdo řekl a já s tím souhlasím: „Být barmanem je životní styl.“ Já jsem se rozhodl, že nemám co ztratit, když jsem se do něj pustil a udělal jsem to opravdu se vším všudy. Když jsem poprvé odešel z Čech, neměl jsem vůbec nic. Protože v Londýně je tak velká koncentrace dobrých barmanů, vím, že to zní jako fráze, ale vážně je důležité být sám sebou.  Pokud chcete v životě někam dojít, nezabývejte se tím, co a jak dělají ostatní. Zabývejte se jen tím, čím se vlastně už zabýváte sami a dělejte to, jak co nejlépe umíte. Budete překvapení, jaké výsledky to přinese.

Kdybyste měl poradit barmanům - začátečníkům, jak prorazit, co byste řekl?

Myslím, že leccos už jsem naznačil. Vytrvat. A nedívat se vlevo ani vpravo. Také jsem byl na kurzech, přednáškách, soutěžích. To množství lidí, kteří chtějí dělat totéž jako vy a uspět, znervózňuje, vím, ale když se podíváte pozorněji, zjistíte, jak rychle lidi své sny také opouští. Řekl bych, že důležité je mít cíl. Nikoliv plán, ale cíl, vidět ho barevně, se všemi detaily a na něj se soustředit. Když to dokážete, za chvíli se vám začnou dít „náhody“, které vás k němu povedou, aniž byste museli nějak výrazně přemýšlet nad strategií, jak to zařídit, aby se vám dařilo.

Míchal jste drinky řadě známých osobností. Jaký největší „tip“ (anglicky spropitné – pozn. red.) jste kdy dostal a od koho?

Největší „tipy“ jsou informace. Nikdy je neutratíte, v tom je jejich velká výhoda. Míchal jsem drinky spoustě vlivných a bohatých lidí, ale nikdy to na sobě nedali znát. Moje zkušenost říká, že nejvlivnější a nejbohatší se nechlubí a nemluví o tom, co mají. Umějí se podle toho chovat. Pokud jde o konkrétní jména, mými hosty byli třeba Kate Moss, Ray Cooper, Elijah Wood, Pippa Middleton a další. Ale nejvíc překvapená byla asi Madonna, když jsem jí bez ptaní a řečí udělal její oblíbený Cosmopolitan. Ruce se mi netřásly. Tihle hosté jsou jako každý jiný a nechtějí velké haló. Když k nim tímto způsobem dokážete přistupovat, dost pravděpodobně se k vám vrátí.

Jana LeBlanc

Kam dál?

Barman, barmanka – nabídky práce

100 let starý recept postrčil paní Jaroslavu k vysněné práci

Příběh Martiny: 8 let pracovala v Irsku, šila i pro U2

 

Pomůžeme vám i příště. Nechte si posílat rady pravidelně.

Provozovatel Prace.cz, LMC s.r.o., bude jako správce uchovávat vámi zadaný e-mail, aby vám na něj mohly pravidelně chodit rady. Zobrazit více | Podmínky používání Prace.cz